Prijzen PCR sneltest met Non-COVID certificaat
☝Klik & Boek Vandaag je pcr-test!☝

Wat zijn en hoe werken FFP2-mondmaskers?

Hoe werken FFP2- mondmaskers

Sinds de coronapandemie dragen we allemaal regelmatig een mondmasker. De regels hiervoor zijn echter regelmatig veranderd. In het begin van de pandemie was alles goed zolang je maar een mondmasker op had. In de loop van de tijd zijn de regels echter steeds verder aangepast.

De RIVM raad aan om een chirurgisch masker type II te dragen, maar in andere landen zoals Oostenrijk en Duitsland is een FFP2-mondmasker verplicht. Ontdek hier wat een FFP2-mondmasker is en hoe het werkt.

FFP-mondmaskers

FFP-mondmaskers zijn maskers die geschikt zijn voor eenmalig gebruik. De mondkapjes zijn voorgevormd en hebben als het ware de vorm van een koffiefilter. Doordat het kapje is voorgevormd sluit het beter aan op je gezicht en laat het minder aerosole deeltjes door.

Van oorsprong werd het FFP-mondmasker, of Filtering Face Piece, met name gebruikt door chirurgen, artsen en verpleegkundigen. Tijdens de pandemie zijn ze ook beschikbaar gekomen voor het brede publiek.

Net zoals chirurgische mondmaskers zijn er ook verschillende soorten FFP-mondmaskers. Er zijn FFP1, FFP2 en FFP3 mondmaskers beschikbaar. De ene werkt beter dan de andere, hoe hoger het nummer des te beter de bescherming. Hier een overzicht.

Prijzen PCR coronatest met Non-COVID certificaat
☝Klik en Bestel Vandaag je coronatest!☝

FFP1 – Dit mondmasker is voor 80% werkzaam waardoor het eigenlijk niet geschikt is om corona tegen te houden. Heb je geen andere optie dan zou je deze kunnen dragen, maar alleen buiten en als je afstand bewaart. Binnenshuis en op plekken waar je geen afstand kan bewaren is dit mondmasker niet voldoende om je te beschermen tegen corona.

FFP2 – Het FFP2 masker is een mondmasker dat door de toevoeging van extra lagen voor 94% effectief is voor het buitenhouden van virusdeeltjes. Dit masker is daarom in veel Europese landen zoals Oostenrijk en Duitsland verplicht gesteld.

Ondanks dat het masker dikker is dan een FFP1 masker kun je er nog prima door ademhalen. Dat is ook met name te danken door het ontwerp, het materiaal zit namelijk niet direct op je mond en neus, maar rust er als een koepeltje overheen.

FFP3 – Dit mondmasker beschermt voor maar liefst 99% tegen virusdeeltjes en is daarom een hele goede bescherming. Het FFP3-mondmasker wordt echter alleen gedragen door medici die mensen behandelen met zeer besmettelijke en dodelijke ziektes. Het mondmasker wordt bijvoorbeeld gebruikt als artsen patiënten met ebola of de pokken behandelen. De reden dat ze alleen hiervoor gebruikt worden is omdat het moeilijk is om door deze mondmaskers te ademen.

Krijg je ondanks het dragen van een FFP2-mondmasker toch coronaklachten dan is het verstandig om een zelftest te doen of een PCR-test af te laten nemen. Op die manier kan verdere verspreiding voorkomen worden. Zorg er zo snel mogelijk voor dat je een zelftest koopt in de supermarkt of drogisterij bij jou in de buurt, zodat je deze, wanneer nodig, al in huis hebt.